Nieuws, acties en weetjes

Hoe voorkom je een inbraak?

België telt gemiddeld 129 woninginbraken per dag . Vandaar de nationale actie ‘1 dag niet’ die met verschillende initiatieven en concrete acties woningdiefstallen wil bestrijden. De 7e editie vindt plaats van 19 tot 25 oktober 2020. Ik geef je nu al graag enkele tips over hoe je dieven afschrikt.

Hoe bescherm je je woning?

Je kan je huis al een stuk veiliger maken en zo misschien al een verrassingsbezoekje van inbrekers voorkomen met deze raad.

Eenvoudige tips

  • Doe de voordeur en de garagepoort op slot als je je woning verlaat of als je gaat slapen. Sluit ook al je ramen. Laat ze niet in kantelstand staan, want zo kunnen inbrekers makkelijk je huis binnendringen. Blokkeer alle schuiframen, bijvoorbeeld met een houten lat.
  • Houd je sleutels zorgvuldig bij en verberg ze bijvoorbeeld niet onder een bloempot naast je voordeur.
  • Ben je niet thuis, laat dan het licht aan zodat het lijkt alsof je er wel bent.
  • Zorg ervoor dat je huis zichtbaar is (geen te hoge haag) en laat niets buiten liggen dat inbrekers kan helpen om je huis binnen te dringen: een ladder, tuingereedschap ...
  • Laat waardevolle spullen niet zichtbaar achter, berg ze veilig op.
  • Houd het aankoopbewijs van waardevolle voorwerpen bij, neem er foto's van en merk ze. Markering maakt het voor de politie gemakkelijker om gestolen goederen te identificeren. Bovendien zijn ze moeilijk verkoopbaar, wat hun waarde voor de inbreker vermindert.
  • Meld verdacht gedrag in je straat of buurt onmiddellijk bij de politie.
Een veilig huis

Een inbraak duurt gemiddeld vijf minuten. Als de inbreker na drie minuten nog niet binnen is, slaat hij op de vlucht. Verhoog de veiligheid van je huis, dat schrikt dieven af.

Laat bij voorkeur een inbraakwerende deur en een alarm- of videobewakingssysteem installeren. Je kan ook rolluiken, beveiligde beglazing (dubbele beglazing, gelaagde beglazing ...) laten plaatsen en kiezen voor vergrendelbare raamkrukken.

Neem gratis contact op met een preventieadviseur via je gemeente. Hij zal je neutrale en objectieve aanbevelingen geven om je te helpen je huis te beveiligen.

Ga je op vakantie?

Als je voor langere tijd weggaat, vraag dan iemand die je vertrouwt om je brievenbus leeg te maken en bijvoorbeeld je luiken op en af te laten. Zo valt het niet op dat je er niet bent.

Je kan bij de politie ook vragen dat ze toezicht houden op je huis. Die dienst is volledig gratis.

Hoe verzeker je je tegen diefstal?

Het aantal inbraken per dag is hoog. Daarom is het beter om je huis en inboedel goed te verzekeren. Ook al heb je alle maatregelen genomen om een inbraak te voorkomen.

Als aanvulling bij je brandverzekering kan je ook een diefstalverzekering afsluiten. Je kan die tegelijk met je brandverzekering of op een later tijdstip afsluiten. De diefstalverzekering dekt over het algemeen de diefstal van je verzekerde inboedel en vergoedt je ook in geval van schade aan je huisraad of woning na een diefstal, poging tot diefstal, vandalisme of kwaadwillig opzet: geforceerde deursloten, glasbreuk, ...

Wat te doen na een inbraak of poging tot inbraak?

  • Werd er bij jou ingebroken of was er een poging tot inbraak? Neem dan volgende stappen
  • Breng de plaatselijke politie op de hoogte en dien een klacht in wegens diefstal of poging tot diefstal.
  • Dien binnen de 24 uur een schade-aangifte in bij je verzekeraar of makelaar.
  • Maak een lijst van alles wat verdwenen is en verzamel de bewijsstukken (facturen, foto's, kastickets, waarborgen enz.).• Als je telefoon, bankkaart, identiteitskaart enz. gestolen zijn, laat ze dan blokkeren.
Advies op maat

Wil je een diefstalverzekering afsluiten om je huis en inboedel te beschermen? Neem contact met mij op, ik geef je graag advies en bied je oplossingen op maat van jouw situatie.

Nuttige link www.1dagniet.be

Criminaliteitsstatistieken van de Belgische federale politie: http://www.stat.policefederale.be/criminaliteitsstatistieken/interactief/